Hypo-allergeen

Voor enkele jaren terug kwamen wij met een artikel over de hypo-allergenen vacht
bij Siberische katten met testresultaten uit de USA Viginia. Deze tekst is door
vele overgenomen en aangepast naar eigen gelang. Nu is er meer inzicht
gekomen in het Feld-1 en heb ik het artikel herschreven. Ook is dit artikel
verschenen in het blad van de katten vereniging Mundikat en nu is het dan ook op onze website te vinden. Ook op deze tekst zit copy right niets mag
overgenomen worden zonder mijn toestemming of zonder bron vermeldinEen leuk weetje bij dit ras is het feit dat deze katten een hypo-allergene vacht hebben.
Hypo betekend minder, dus in mindere maten reageren op, in dit geval het Feld 1 proteïne die aangemaakt wordt in onder andere het speeksel van
de kat. Wat houdt dit nu in? Allergische reacties van katten zijn niet het resultaat van haar lengte. De ware schuldige is een glyco-eiwit beter bekend als Feld 1 die in de vet afscheidende klieren van de huid worden geproduceerd, maar ook in speeksel en urine. Deze klieren zijn op alle gebieden van de vacht te vinden, maar in meerdere mate rond de hals. Katten zijn echte poetsers als het hun “persoonlijke hygiëne” betreft. Na een verzorgingssessie droogt het speeksel op de vacht op en mengt zich met dode huid cellen (huidschilfers).
De minuscule deeltjes komen in de lucht terecht en landen op het tapijt, meubilair, gordijnen, enz. Wanneer men met deze deeltjes in aanraking komt, via de huid of door inademing, ontstaat er een allergische reactie. Een allergische reactie kan zich in diverse vormen uiten, waaronder niesen, waterige bloeddoorlopen ogen, een krassende keel en/of ongeduldige loop neus. Een allergische reactie mag nooit onderschat worden en kan ernstige vormen aannemen en mogelijk leiden tot een anafylactische shock. Uit onderzoek in de Verenigde Staten door het volgende laboratorium Virginia – Indoor Biotechnologies is gebleken, dat de Siberische Kat inderdaad minder het Feld-1 proteïne heeft als andere rassen.

Uit dit onderzoek kan dus worden afgeleid dat bij de ras onzuivere katten het Feld-1 proteïne als hoogste word gescoord.
En dan zie je bij de vrouwelijke Siberische kat de laagste scoren, maar zolang er geen 0,0 staat is er dus een kans aanwezig dat mensen die allergisch zijn ook op deze minimale waarde kunnen reageren. Er wordt nog steeds onderzoek verricht naar het feit waarom.
Siberische Katten een mindere mate van het Feld-1 proteïne bezitten. Na jarenlange studie en het volgen van een grote groep Siberische katten,
kan men nu concluderen dat deze ras groep inderdaad een mindere allergische reactie veroorzaken. Maar er is uiteindelijk ook gebleken dat het met veel meer factoren te maken heeft dan men in eerste instantie dacht.
Na een sluitend bewijs te hebben gevonden dat men het Feld-1 proteïne aan kon tonen bleek dat katten met een zilveren vacht meer
reactie geven dat Siberische katten zonder zilver in de vacht. Ook blijkt nu dat castratie en sterilisatie va belang is om tot een minimale reactie te komen en uiteindelijk tot een goed resultaat voor de gene die allergisch reageert. Dit komt omdat de hormonale huishouding grote invloed heeft op het Feld-1 proteïne en door schommelingen zoals bij geslachtsrijp worden en of in de krolse periode meer allergenen worden aangemaakt en dus toch een reactie kunnen veroorzaken.
Ook de leeftijd speelt hierin een grote rol dus men zou er verstandig aan doen om mensen die om de reden van allergie een kitten aanschaffen het dier op jonge leeftijd te laten castreren of steriliseren. Dit zijn nieuwe resultaten die zeker van belang zijn voor fokkers die te maken krijgen met mensen die specifiek om deze reden een Siberische kat willen aanschaffen.

Momenteel is het zo dat er veel succes verhalen zijn waarbij mensen inderdaad een Siberische kat kunnen houden zonder dat ze last hebben van hun allergie. Maar……wat men niet moet vergeten dat dit een mooie bijkomstigheid is van het ras en niet een verkoop praatje wat veel mensen gebruiken. Er zijn namelijk ook verhalen die niet succesvol zijn en men moet eerlijk blijven tegen degene die een Siberisch kitten / kat wil aanschaffen. De waarheid is dat men MINDER kan reageren en niet zoals men soms stelt NIET reageren. Tot slot vind ik het ook belangrijk om de volgende ervaring te delen omdat ook hier naar mijn mening soms te kort in word geschoten richting nieuwe en of potentiële eigenaren. Testen van een allergie is niet iets wat je zomaar even doet.
Je moet op de hoogte zijn van wat een allergie is en met iemand kan doen, we hebben het namelijk wel over de gezondheid van een iemand en daar laat je geen risico’s liggen. Het verhaal van haren opsturen in een enveloppe of meegeven na een bezoek en dan op je kussensloop leggen is in mijn ogen absurd.
Een van de voorwaardes die ik schep bij mensen die allergisch zijn geen kat op je slaap kamer 1 ruimte moet vrij blijven van allergenen plus het feit dat stofdeeltjes altijd in het midden van een ruimte hangen…en laat het nou net die hoogte zijn waar iemand horizontaal ligt in zijn bed !!!
Ook dient een allergie test in verschillende omstandigheden plaats te vinden let dan op de omgevingsfactoren zoals weer type…als het vriest zal men anders reageren als dan het buiten warm en broeierig is. Laat mensen drie keer komen om te testen en bekijk dan het eind resultaat,
ik kan stellen dat wij hierdoor een goed inzicht hebben gekregen en ook succes hebben behaald. Dit stukje succes is omgezet in blije mensen die nu trots hun allergie een kat in huis hebben zonder dat deze na een aantal weken weer weg moest…groter leed is er niet.

(dit stuk is herschreven in 2013 en bevat nieuwe feiten t.o.v. eerdere publicatie op deze tekst zit copy right)


Reacties zijn gesloten.